четверг, 27 июля 2017 г.



Всесвітній День вишиванки
 
Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.
 Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. 
У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.




І.
1.  Дорогі учні сьогодні, 18 травня в нашій школі започатковується свято-парад української вишиванки. Воно відзначається у всьому світі у третій четвер травня.

4.  Вся українська вишивка чарує своєю красою, неповторністю кожного, хто її побачив. Українські вишивані сорочки, блузки, фартушки-є оберегами від усього лихого: від ворожої кулі, тяжкого полону, і щоб не забути своєї матінки -України.

7.  Маючи такі обереги наш народ зумів вберегти від забуття нашу пісню і думу, нашу історія і родовідну пам'ять, говорив Василь Скуратівський.

10.  Вишиванка-це не просто одяг, а щось дуже рідне, особисте.

13.  Отже, вишивана сорочка має магічну силу. І чи не від того і до сьогодні є такий вислів - «народитися в сорочці», тобто бути щасливою людиною, яка у всьому має удачу.

16.  Першим, хто поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, котрий носив її під піджак, із сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-ти гривневій купюрі.

19.  Зі святом нас усіх, зі святом нашої української вишиванки, яка гордо йде по всьому світу.


ІІ.
 2.  Багато символів має наша Україна: тополю, вербу, калину, мальви і чорнобривці. Невмирущим творінням талановитих рук українок є надзвичайно різноманітні вишиванки.

5.  Сила вишиванки у кольорах і узорах. У кожному регіону України є свої відмінності у виборі кольорів та орнаментів, вишивки.

8.    З вечора тривожного аж до ранку
Вишивала дівчина вишиванку
Вишивала дівчина вишивала
Чорну і червоную нитку клала.

11. Наш народ ставиться до вишиванки як до святині. За традицією, дівчина, готуючи придане, мали власноруч вишити нареченому сорочку, а матеріалом для пошиття сорочок служили біле лляне полотно.

14.  Сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність.

17.  Памятайте, що не зважаючи на вплив з боку інших народів на культуру стародавньої Русі, вишивка залишилася недоторканою. Творчий потенціал народу і повага до традицій були настільки сильні, що створили свій унікальний стиль.

20.  Збережімо, любі друзі, ті надбання української культури, які ще можна зберегти.

ІІІ.
3.   Зараз-особливий час. Ми звертаємось до джерел народної творчості, до народних традицій. І як радісно усвідомлювати, що вони сьогодні оновлюються, оживають, і, мабуть, чим більше ми будемо їх знати, то можливо, життя наше буде більш радісним і духовно багатим.

6.  Перші українські вишиванки були знайдені під час археологічних розкопок у Києві. Ці знахідки були датовані Х століттям.

9  Народне мистецтво, яке передавалось з покоління в покоління, століттями завжди було і є грунтом для спілкування людей, джерелом пізнання історії, культури, професіональної творчості.

12.  Кожен колір у вишиванці був символічним. Червоний колір – це колір сонця, символізує життя, кохання; чорний – колір землі, означає добробут, достаток, іноді – смуток.

15.  Літопис Іпатіївський 1252р стверджує, що князь Данило Галицький на високі зустрічі одягав вишиваний кожух, а сестра Володимира Мономаха організовувала в Андріївському монастирі Києва спеціальну школу вишивки.

18.  Дорогі діти, українські вишивані сорочки передавались з покоління в покоління, з роду в рід, береглися як реліквії.
То щоб  ніколи не переривалась та золота нитка життя, якою вишивали наші бабусі свою і нашу долю на рушниках, сорочках.



Комментариев нет:

Отправить комментарий