понедельник, 21 мая 2018 г.


ЕКСКУРСІЯ « ОПІШНЕ - ГОНЧАРНА СТОЛИЦЯ УКРАЇНИ »




                               19 травня 2018 року, учні 6-В та 9-Б класів, відвідали Національний музей-заповідник  українського гончарства в Опішному.

Опішне - старовинне козацьке містечко в Зіньківському районі Полтавської області. Воно розкинулося на семи мальовничих пагорбах понад річкою Ворскла.
Опішне – один із наймогутніших і найславетніших центрів культурної самобутності українців, всесвітньо відома столиця українського гончарства.
Упродовж трьох останніх тисячоліть на цій території інтенсивно розвивалося гончарство.
 Археологічні знахідки свідчать, що на цьому місці ще до нашої ери існувало кілька городищ. Однак перша писемна згадка про «український Рим» датована лише ХІІ століттям. 
З давніх-давен тутешні гончарі створюють кераміку, яку знають та цінують в усьому світі.
 Наприкінці 19-го, на початку 20-го століття в містечку працювали близько 1000 гончарів, продукція яких експортувалася майже на всі континенти.
 Головною туристичною родзинкою Опішні,  є Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному.
До складу музею-заповідника входять: безпосередньо музей українського гончарства, в експозиції якого просто неба представлені ексклюзивні авторські роботи опішнянських гончарів, а також майстрів з інших регіонів, які беруть участь у щорічних фестивалях монументальної керамічної скульптури. У виставковому залі представлені особливо цінні експонати, велика колекція книг про гончарство.
Нині музей-заповідник володіє найбільшою в Україні колекцією творів народних майстрів-гончарів та художників-керамістів (близько 55000).
У ній представлено творчі досягнення мистців усіх історико-етнографічних регіонів України, провідних національних шкіл художньої кераміки.
Не мають аналогів у країні та за її межами й музейна Національна галерея монументальної та садово-паркової глиняної скульптури, Галерея символічних панно провідних художників-керамістів і гончарів України та інших країн.
Опішненська кераміка стала своєрідним етнічним символом української культури, світовим мистецьким брендом.


 





























Комментариев нет:

Отправить комментарий